SUKUKIRJA
Uosukaisten sukuseura sai järjestyksessä toisen sukukirjan painosta historioitsija Tarmo Haaralan kymmenvuotisen perinpohjaisen työn tuloksena vuonna 2017. Kirjan yli 21000 henkilön tiedot tekee tutkimuksesta yhden merkittävimmistä Suomessa.
Toinen sukukirja julkaistiin Lahdessa 1.4.2017.
Tarmo Haaralan tutkimien sukutietojen ansiosta on sukutauluihin täydennetty aiemman vuoden 2002 kirjassa julkaistun sukututkimuksen puuttuvia jälkeläishaaroja niin, että sisältö kattaa kaikki n. 1569 syntyneen esi-isämme Martti Uosukaisen jälkeläiset sodan syttyessä evakkoon lähteneisiin (11. tai 12. sukupolveen) saakka. Tutkitun tiedon lisäksi kirjan perhetaulut sisältävät myös niiden nuorempien henkilöiden tiedot, jotka ovat olleet tiedossamme vuonna 2016.
​
KIRJA NUMEROINA
​
Martti Uosukaisen jälkipolvia, sukutauluja on kirjassa kaikkiaan 530 sivua. Sukutaulujen henkilöiden aakkosellisen hakemiston pituus on 110 sivua. Johdantona toimivassa kirjan tekstiosassa on kotiseutuun, sukuun, sen henkilöihin ja elämään liittyvää historiatietoa 30 sivua. Mukaan on otettu osa aiemmin julkaistuja tekstejä Uosukaisten sukua Karjalasta -kirjasta asiasisältöön puuttumatta, mutta maltillisesti sisältöä tiivistäen ja täydentäen. Vanhan sukukirjan painos on ollut jo kauan loppuunmyyty.
Uosukaisten sukutapaamisten ja -kokousten lyhyt esittely vie tilaa yhteensä 9 sivua. Mukana ovat kuvaukset alkaen Karungin tapaamisesta 1995, Tampereen sukukokouksen 2000 kautta sukuseuran perustamisen jälkeisiin virallisiin sukukokouksiin Haikosta 2002 päätyen Imatralle 2016. Loppuosan sivuista muodostavat kirjan saatesanat, lähdeluettelot sekä viralliset painotiedot. Bonuksena on lisäksi kirjoittajan runo ja hahmotelma vanhimpien sukupolvien sukupuusta.
SUKUNIMET SUKUKIRJASSA
Sukututkimuksessa on seurattu myös tyttärien jälkeläisiä, joten tietoihin on lisätty monia uusia sukuhaaroja ja sukunimiä. Uudessa sukukirjassa esiintyvät yleisimmät sukunimet on listattu viereisessä taulukossa.
​
Uosukaisten Sukuseura ry huolehtii myös jatkossa kerätyn, tallennetun ja kaiken aikaa laajenevan sukutietokannan ylläpidosta, sekä hallitsee sen sisältöön ja julkaisemiseen liittyviä oikeuksia.
Täydentäviä tietoja suvun jäsenistä, syntyneistä ja esi-isien luo lähteneistä, samoin kuin muutakin tallennettavaa sukuaineistoa voi lähettää jatkuvasti Markku Uosukaiselle. Yhteystiedot löytyvät sivun alaosasta.
YLEISIMMÄT SUKUNIMET
Uosukaisten sukukirja 2017
​
Uosukainen 2417
Ryyppö 1022
Äikäs 860
Virkki 715
Nousiainen 598
Karvanen 507
Nirkkonen 493
Lemmetty 472
Hyttinen 463
Hännikäinen 439
Inkiläinen 336
Selonen 336
Liski 325
Sipponen 316
Tikka 304
Bister 287
Savolainen 244
Pullinen 237
TILAA SUKUKIRJA
"Oot Siekii Uosukaisii - Martti Uosukaisen jälkipolvia Valkjärvellä ja maailmalla" kirja on 690-sivuinen muhkea teos, joka on Karjalan kannasta koskevista painetuista sukututkimuksista ennen sotaa syntyneiden osalta Suomen laajin ja kattavin. Sukutaulustossa on yli 21000 henkilöä, jotka on aakkostetun sisällysluettelon avulla helppo löytää yhteensä 5310 perhetaulun joukosta. Kirjan myyntihinta on 50 € ja sen on kustantanut Mugurel-kirjat.
Kirja maksetaan sen mukana tulevan pankkisiirron osoittamalle tilille ja viitteeksi suoritukseen merkitään teksti: Uosukaisten sukukirja. Maksujen kirjanpitoa helpottaa, jos maksajana on sama henkilö joka on tilannut kirjan. ​
Kirjaan on pyritty ottamaan ainakin kaikki sotia edeltävältä ajalta löytyneet Uosukaiset. Niistä, joiden avioliitto on solmittu ja lapset syntyneet vuoden 1950 jälkeen, on saatu mukaan vain murto-osa aktiivisen hankintatyön pohjalta, lähinnä internet-avusteisesti, käyttämällä hyväksi erilaisia verkostoja ja lisäksi turvautumalla esim. kyläkirjoihin ym. painettuihin lähteisiin.
Kustakin sukuhaarasta on pyritty julkaisemaan jonkinlainen yleiskatsaus, usein vanhaan kirjaan tiivistettynä perustuva, joskus nimenomaan tätä kirjaa varten kirjoitettuna. Myös kuva-aineistoa on vähemmän kuin v:n 2002 kirjassa. Tilanpuutteen takia myös isoista kuvista on usein luovuttu, monia kuvia rajattu uudelleen ja rohkeastikin pienennetty. Sukutaulut on järjestetty selkeän loogista rakennetta noudattaen siten, että kustakin sukuhaarasta sukua jatkaneet lapset seuraavat toisiaan sukupolvittain ikäjärjestyksessä. Teoksen lopussa on aakkosellinen hakemisto syntymäaikoineen ja sukutauluviitteineen.
Omaa päivittäistä uurastustani on vaikeimpien hetkien yli kantanut juuri ajatus meistä sukuna, ja oma tarkoitukseni on koko ajan ollut yhtenäisen sukuhengen ylläpitäminen ja edistäminen. Jos jonkin sukuhaaran osalta aineisto tuntuu niukalta, syynä on yksinomaan lähteistön suhteellinen vähyys, ei tahallinen vähättely tai syrjintä.
Yleisesti ja erikseen kiitos kaikille teille, joiden tietoja olen saanut lainata vuoden 2002 sukukirjasta; jokainen tiedonmuru on ollut jyvänen sulinta kultaa, josta onkin helppoa päästä kirjani mottoon: ”Se oli se kultamaa.” Lause esiintyy reilu vuosi sitten edesmenneen akateemikko Veijo Meren romaanissa Everstin autonkuljettaja, ja se kuvaa teoksessa järven ylitse auringon kultaamana näkyvää etäistä rantaa. Itselleni lause on kuin taianomainen kuva Valkjärvestä, etäisestä, koskaan saavuttamattomasta.
Muutenkin Veijo Merta voisi pitää itseoikeutettuna ”kunniavalkjärveläisenä”, vaikka hän syntyikin Viipurissa, sillä hän eli Valkjärven kasarmialueella talvisotaan saakka, ja hänen monien teostensa juuret ovat siellä. Kersantin poika on lähes yksi yhteen Valkjärvi-kuvausta joitakin henkilönnimiä myöten. Valkjärvi – pitäjä kohtaloiden Kannaksella -kirjan loppupuolella on kuva Valkjärven sotilaspojista ja kuvassa mukana pienenä nassikkana Veijo Meri.
Toivon mahdollisimman monen saavan itselleen jotakin myönteistä ja ehkä elähdyttävääkin tästä hengentuotteesta. Tutkijan samoin kuin suomentajan ja runoilijan saama suurin kiitos on ilon ja elämysten tuottaminen lukijoilleen.
Tarmo A. Haarala
Uosukaisten sukuseuran virallinen sukututkija
​
​
​
Kirjallisesti tuotteliaalta sukututkijaltamme on ilmestynyt myös runoteos "Käy pöytään, rakas". Mikäli olet kiinnostunut teoksesta, ole yhteydessä suoraan taiteilijaan tarmo.haarala(at)pp.inet.fi.
​
​
"OOT SIEKII UOSUKAISII?!"
​
Martti Uosukaisen jälkipolvia Valkjärvellä ja maailmalla
Sukukirjan kirjoittajan ajatuksia
Muistan yhä melko elävästi kevättalvisen päivän yhdeksän vuotta sitten, kun serkkuni Aili Wiik soitti minulle Uosukaisten sukuseuran hallituksen kokouksesta ja tiedusteli hallituksen nimissä, voisinko harkita sukumme perusteellisempaa tutkimista mahdollista uutta sukukirjaa varten. Pikaisen harkinnan jälkeen suostuin tehtävään – sillä edellytyksellä että saisin tehdä tutkimuksen biologista metodia noudattaen, mikä tarkoitti suvun kaikkien jäsenten, myös naisten jälkeläisineen, tasavertaista sisällyttämistä tutkimuksen piiriin.
Noin v. 1579 syntyneen Martti Uosukaisen jälkeläiset tuovat nyt tutkimuksen piiriin mm. tuhansia Lemmettyjä, Miettisiä ja Kivennavan Hyttisiä sekä Nirkkosia ja Selosia moninaisine sukuhaaroineen. Tämän vuoksi kirjassa on mukana yli 21 000 henkeä, pesunkestäviä Martin jälkeläisiä, ja sukutauluja kertyy pitkälti yli viisituhatta. Perustellusti voidaan sanoa, että Uosukaisten uusi sukukirja on laajin tähän asti julkaistu Karjalan kannasta koskeva painettu tutkimus. Viimeisinä ovat kirjaan ehtineet vielä vuoden 2016 alkupuolella syntyneet Uosukaisten nuorimmaiset.
"Se oli se kultamaa" tunnelmoi historioitsija Tarmo A. Haarala.
Kuva Jenni Uosukainen